marți, 24 august 2010

Merkel, atacată de afacerişti, politicieni şi alte personalităţi din Germania pentru "taxa nucleară

ndustria germană a lansat vineri un atac dur al adresa Angelei Merkel, criticând propunerea de a taxa energia nucleară într-o scrisoare deschisă semnată şi de politicieni din partidul cancelarului, de un important "mogul" media şi chiar de Oliver Bierhoff, selecţionerul naţionalei de fotbal.

Şefii celor mai mari companii
germane de utilităţi, figuri importante din industrie, membri ai CDU şi personalităţi din societatea civilă, inclusiv din mediul academic, susţin în scrisoare că taxa propusă de Merkel asupra producătorilor de energie nucleară reprezintă o ameninţare la adresa viitorului Germaniei, transmite Reuters.

Companiile de energie din Germania protestează de câteva săptămâni împotriva taxei prin care Angela Merkel vrea venituri suplimentare de 2,3 miliarde euro pe an la buget, în cadrul unui plan de a consolida finanţele publice cu 80 miliarde euro.

Merkel, fost ministru al mediului în guvernul Helmut Kohl, a declarat în această săptămână că este dispusă să discute alternative la această taxă, dar că guvernul vrea să obţină cele 2,3 miliarde de euro pe an.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, a declarat că şeful guvernului german vede scrisoarea ca pe o contribuţie legitimă la discuţie.

Majoritatea germanilor sunt împotriva energiei
nucleare, iar scorurile înregistrate de CDU în sondaje au scăzut recent sub cele ale opoziţiei pentru prima dată de la câştigarea alegerilor, toamna trecută.

Situaţia uniunii aflate la putere s-ar putea înrăutăţi dacă guvernul ar ceda presiunii exercitate de marile companii şi va reduce sau renunţa la "taxa nucleară".

Executivul a anunţat deja că va amâna o decizie cu privire la taxă pentru a discuta pe larg cu companiile de utilităţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu